Lichter leven

living a lightstyle

Vegan Bananenbrood

3 reacties

veganbananenbrood
In Zoete Zin vind je een bananenbrood op basis van amandelmeel (Zoet Brood). Erg lekker, maar ook vrij kostbaar dankzij het amandelmeel. Nu hebben we onlangs een nieuwe variant gemaakt en die is echt zo heerlijk dat we het cakeachtige brood soms wel drie keer per week bakken!

Dit brood is zuivel- en eivrij en naar wens suikervrij. Heb je glutenintollerantie, meng dan bijvoorbeeld 200 gram boekweitmeel met 100 gram amandelmeel ipv het volkorenmeel.

NODIG:
– 300 gram meergranenmeel* (je kunt ook zelf volkorenmeel mengen met bijvoorbeeld lijnzaad, zonnebloempitjes, gierst, gerstvlokken etc.)
– 3 eetlepels havermout
– 3 rijpe bananen
– 100 gram extra vierge kokosolie, gesmolten
– 1 zakje bakpoeder of 2 theelepels bakingsoda
– 1 eetlepel appelazijn
– snuf kaneel of vanillepoeder (zonder suiker)
– 15 gram kokosbloesem/palmsuiker (NAAR WENS, HOEFT NIET)
– 50 ml (gefilterd, of gekookt en afgekoeld) water

TRY – FEEL – SEE!
Extra’s om er wel/niet in te doen:
– 50 gram rozijntjes
– 3 eetlepels amandelmeel
– 25 – 50 gram walnoten in stukjes / gehalveerd
– handje zonnebloempitten
– handje pompoenpitten
– 25 gram kokos (niet meer, het brood wordt anders te droog)

LET OP: voeg eventueel 25 – 50 ml extra water toe als je bovenstaande ingrediënten toevoegt aan je brood. De rozijntjes en/of kokos absorberen namelijk vocht en zo voorkom je dat het brood te droog wordt.

* onze favoriet: biologisch meergranenmeel van De Nieuwe Band, op molenstenen gemalen met o.a. tarwefijnmeel, lijnzaad, gerstvlokken, zonnebloempitjes etc.

BEREIDEN:
Verwarm de oven op 180 graden.
Meng de droge ingrediënten en de eventuele extra ingrediënten (zie hierboven) in een grote kom. Gebruik je bakingsoda uit een potje, wacht dan nog even met dat toe te voegen (lees verder hieronder).
Smelt de olie en doe 2,5 banaan in stukjes in een hoge beker waaraan je de olie en 50 ml water toevoegt. Prak de halve banaan die over is in grove stukken en houd apart.
Pureer met staafmixer de bananen in het olie/watermengsel, je zult zien dat de olie/waterscheiding blijft, maar probeer het mengsel zo homogeen mogelijk te krijgen. Giet het dan in de kom bij de droge ingrediënten, samen met de stukjes geprakte banaan. Meng zorgvuldig, net zo lang tot er een beetje kleverig beslag ontstaat.

beslagbrood

Gebruik je baking soda (baksoda)? Verwarm dan een beetje plantaardige melk in een pannetje. Voeg 4 eetlepels warme melk toe aan 2 theelepels bakingsoda om deze te activeren en roer goed door. Voeg dit toe aan het beslag. Of volg de instructies op de verpakking.

In het geval van extra vulling, zoals rozijntjes etc. voeg je eerst een beetje extra water toe en als het beslag dan steeds te droog is nog wat meer water (maximaal 50 ml). Zorg dat er geen droge delen in het beslag zitten, maar voorkom dat het te druiperig wordt. Het hoort een kleverige substantie te zijn, niet te dik en zeker niet te dun. Per ongeluk teveel water toegevoegd? Voeg dan wat extra havermout of nog een beetje meel toe.

Als laatste gaat de eetlepel azijn erbij. Nog even goed doorscheppen en dan kan het beslag in een siliconen cakevorm die je niet hoeft in te vetten. Gebruik je een andere vorm, vet deze dan in met wat kokosolie.
Maak eventueel met een mes een lichte inkeping over de lengte van het brood (dan krijg je een nog mooier resultaat dan op onze foto te zien is).
Zet het bananenbrood 35 – 40 minuten in de oven. Haal daarna uit de vorm en laat afkoelen op een rooster of houten broodplank. Warm is het brood superlekker! Ook met een beetje notenpasta of wat kokosolie.
Bewaar het brood op een koele, donkere plek of bij warm weer in de koelkast (zet het een half uur voor het eten wel eruit, dan is het weer smeuïg).

Heerlijk als tussendoortje, lunch of ontbijt!
Ga jij dit vegan bananenbrood ook maken? Deel dan je foto met ons op Instagram! Gebruik #lightstylecreations
Sharing is caring!

Advertenties

3 thoughts on “Vegan Bananenbrood

  1. Hola, Ik heb gister dit recept gemaakt, maar ik kon nergens meer vinden wat ik met de laatste helft van de banaan moet doen 🙂 Heb ik iets gemist? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet,Suzanne Klomp

    Date: Tue, 24 Jun 2014 08:48:31 +0000 To: klompsuzanne@hotmail.com

    • Hoi Suzanne!
      Bedankt voor je berichtje.
      Het staat in deze zin: Giet het dan in de kom bij de droge ingrediënten, samen met de stukjes geprakte banaan.
      Hopelijk heb je dat ook gedaan en was het brood geslaagd! Benieuwd! We hebben de tekst van het recept nog iets aangepast vandaag, om te voorkomen dat het beslag te waterig wordt (Kirstin maakte het brood vandaag met boekweit/tarwe/amandelmeel en het werd met het extra water erin toch te dun, extra havermout toevoegen hielp perfect daartegen).
      Groetjes,
      Fidessa en Kirstin

  2. Pingback: Lichter eten | Lichter leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s