Lichter leven

living a lightstyle

Comediénne Ruby Wax schrijft hilarisch persoonlijk over haar depressies

Een reactie plaatsen

tem-je-geest-ruby-waxOnlangs vond ik het boek Tem je geest van Ruby Wax van uitgeverij Spectrum op onze mat. Ruby, je weet wel, de meest grappige vrouw op aarde. Maar juist zij blijkt haar halve leven aan depressies te hebben geleden.
Hoe cool ben je je als je vervolgens op je vijftigste besluit je hersenen aan de Universiteit van Oxford te gaan bestuderen, omdat je werkelijk gek wordt van een intense zwaarte die je continu blijft lastig vallen? Dat noemen wij, van Lichter leven, nog eens uit de slachtofferrol stappen. Thumps up!

Het is de wereldberoemde grondlegger van Mindfulness Mark Williams en o.a. auteur van het boek Mindfulness en bevrijding van depressie die onze Ruby onderwijst. Intussen is ze afgestudeerd en heeft ze Tem je geest geschreven. Met als ondertitel: Gids voor geestelijk welzijn. En dat is het.

Het boek is bij vlagen hilarisch, dat het een absolute aanwinst is voor iedereen die depressief is of is geweest. Maar ook ontroerend als ze vertelt dat ze voor het eerst trots op zichzelf is, nu ze haar master op Oxford heeft behaald.
Ze legt ons uit hoe we de cirkel van zelfkritische gedachten kunnen doorbreken door verbindingen in onze hersenen opnieuw aan te leggen en zo rust kunnen vinden in een hectische wereld. Hiervoor geeft ze de lezer prachtige oefeningen, zoals deze onderstaand:

Oefening ‘Emoties’
Richt je op een overheersend gevoel en stel vast

waar een emotie komt opzetten. Verken (net als bij pijn)
de kern van het gevoel, de randen, het kloppen, bonzen
of steken ervan. Merk op hoe graag je geest een verhaal
bij dat gevoel wil bedenken. (Het verhaal heeft misschien zelfs
wel helemaal niets te maken met het gevoel. De geest wil
altijd een verklaring.) Blijf gewoon bij dat gevoel en
sla het continue commentaar over.

Met het verschijnen van het boek maakte Ruby acte de présence in College Tour van Twan Huys. Ze vertelt dat het leven voor haar tegenwoordig maar om één ding draait: ‘To cool my mind down’. Ze voegt eraan toe dat angst in iedereen schuilt, dat iedereen alert is. Het gaat er volgens Wax om dat je door middel van Mindfulness een techniek krijgt aangereikt die je op de been kan helpen (misschien eerst naast eventueel medicijngebruik tegen een depressie, daarna mogelijk als op zichzelf staande beoefening). Wel of geen depressie, in ieder geval als voortdurende lichtzoeker c.q. lichtverspreider neem ik Ruby’s tip uit College Tour graag ter harte. Zij zegt: ‘Blijf nieuwsgierig. Alles verandert voortdurend.’

***
Wat is mindfulness?
Mindfulness is de bewustheid die ontstaat door doelbewust aandacht te geven aan dingen zoals ze zijn, op het moment zelf en zonder te oordelen. Die bewustheid biedt ons een heel andere manier om ons leven te leiden en om te gaan met onze emoties, onze stress, onze gedachten en ons lichaam. Het is een vermogen dat we allemaal al bezitten. Het is alleen bij de meeste mensen verwaarloosd en onderontwikkeld.Een goede reden om aandacht te geven aan mindfulness is het bewezen effect dat het heeft als therapie, bijvoorbeeld bij stress, angst of depressie. De `oosterse’ mindfulness is inmiddels een techniek geworden in de `westerse’ psychotherapie.

Advertenties

Auteur: fidessadicht

www.lightstylecreations.nl voor mijn boeken. www.warriorsoflight.eu voor selfcare gifts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s